12 juni 2013

Min första mormorsruta - välgörenhetsprojekt !

Jag har länge varit svag för mormorsrutor och diverse kreationer med dom. Den oändliga möjligheten till variation och personlighet är enorm och öppnar upp för en oerhörd kreativitet ! Men även om jag har beundrat dessa färgglada rutor så har jag inte vågat mig på något projekt i den storleken.. Jag vet jag vet man kan ju göra kuddar osv, men det har inte blivit av det heller, än.

Men så fick jag den bästa inspirationen att göra min första mormorsruta - Ett välgörenhetsprojekt ! Projektet är startat av Marika Lantz på Facebook och målet är att tillsammans göra två filtar, en i bomull och en i akryl, att skänka bort :) Man skickar alltså in en eller flera rutor, stickade eller virkade, i vilken färg som helst, i måtten 15x15cm, till fantastiska Marika som kommer att montera rutorna till filtar. Superlätt ! Bättre motivation än så kan jag inte tänka mig för att testa på något nytt :)
Min första mormorsruta ! :)
Mormorsrutor är klassiska men de kan göras på en rad olika sätt. Jag har gjort såhär:
5 lm, slut med sm
Varv 1: 3lm, 2st, [3lm, 3st] x3 (totalt 4 grupper om 3 st), slut med sm i 3e lm som började varvet, börja nästa varv i annan färg i ett av hörnen
Varv 2: 3lm, 2st, 3lm, 3st, [1lm, 3st, 3lm, 3st] x 3, slut med sm i 3e lm som började varvet, börja nästa varv i annan färg i ett av hörnen
Osv.. Hörnen är alltså alltid [3st, 3lm, 3st] och mellan stolpgrupperna på längderna är det [1lm] emellan.

Från varv 2 eller 3 har jag iofs börjat varvet mitt på sidan istället för i hörnen, smaksak ;-)
Om jag inte skulle vilja byta färg på varje varv utan fortsätta med samma garn, då skulle jag efter jag slutit varvet med sm, göra sm över stolpgruppen till nästa tomrum och sen göra 3 lm och virka på som vanligt. Rutan virkas alltså utan att vändas. 

Den beskrivning jag tittat mest på när jag lärde mig att virka mormorsrutor är från Karins bloggiblogg :)

2 kommentarer:

  1. Kul att du gillade min beskrivning på mormorsrutan, ha det bra Karin

    SvaraRadera