tisdag 1 oktober 2013

Förvaringspåse i mormorsstil

Behövde lite förvaring så jag virkade en påse i "mormorsstil" av min favoritfärg, ett bomullsgarn jag köpt på second hand. Virknål 2,5 mm (även den köpt på second hand faktiskt). Lite finare förvaring av tjejgrejer ;)

Principen är ju väldigt enkel men inte alla tycker det är lätt att lista ut mönster, så såhär gjorde jag..
- Varje varv sluts avslutas med sm. Det är en lm mellan varje stolpgrupp. Stolparna virkas runtom luftmaskan från föregående varv, alltså mellan de två stolpgrupperna.
5 lm sluts till en ring med sm.
Varv 1: 3lm och sen så många stolpar som får plats kring ringen
Varv 2: 2 stolpar om varje lm från föregående varv med en lm mellan varje stolpgrupp
Varv 3: 3 stolpar om varje lm från föregående varv med en lm mellen varje stolpgrupp
Varv 4: 4 stolpar om varje lm från föregåence varv med en lm mellan varje stolpgrupp
Varv 5: I varje mellanrum virkas här 2 stolpar + lm + 2 stolpar och fortfarande med lm mellan varje kluster av stolpgrupper (detta för jag tyckte det blev fult med 5 stolpar i varje mellanrum)
Varv 5: 3 stolpar i varje lm från föregående varv (alltså både lm mellan klusterna och de som är mitt i klusterna)
Varv 6-X: Fortsätt virka 3 lm i varje mellanrum med en lm mellan varje stolpgrupp så långt du vill ha arbetet
- Ett varv nära toppen virkas med dubbelstolpar istället, för att få gott om plats att sätta in snören. Hur nära man gör den beror på hur mycket "ruffs" man vill ha på toppen :)
- Kanten jag har gjort är en "musatagg", från en fm börjar man att sedan göra 3 lm, 1 fm i den första lm (=taggen har bildats), sen fm ner om arbetet för att fästa ner taggen och upprepa. Jag satte mina i mellanrummen mellan stolpgrupperna och mitt i varje stolpgrupp.

Och vill man ha en större påse så fortsätter man att göra grundcirkeln större innan man kör på med samma antal stolpar i varven för att få längden. Lätt som en plätt då det bara är stolpar och luftmaskor ! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar