onsdag 18 december 2013

Julkort 2013 - broderade

I år valde jag att göra korsstygnsbroderier till mina julkort, för första gången :) Tomtarna och ljusen gjorde jag redan i början/mitten på augusti (!) och mönstret är ifrån en gammal svensk handarbetstidning (vet tyvärr inte vilken eftersom mönstren var utrivna och sparade av min mormor för längesedan och det står inget på sidorna). Kossan, mössen och pippin är ifrån WOXS issue 208.
Broderierna färdiga och strukna (på baksidan med linnehanddukt emellan och med lite fukta). 
Att göra kort är väl inte särskilt "svårt" även om det kan vara pilligt.. Men vi gör kanske på lite olika sätt så jag tänkte jag skriver ut hur jag gjorde dessa.. (relaterat bildkollage under texten)
- Klippte ut broderierna med 4 rutors marginal och drog ut 1 ruta så det blev små fransar runt om
- Från en kartong klippte jag ut önskad storlek, jag använder kartongens hörn för att få ett naturligt delat kort utan att vika själv
- Valde ut ett vackert papper (mer info om dessa längre ner) som limmades fast mot kartongens tryckta sida (för att få vit insida på kortet), jag använde limstift (och la det i press en stund eftersom det gärna kupar sig med limstift annars)
- Limmade fast broderiet i mitten av kortets framsida, limstift även här som jag strök på i kanterna och under själva motivet
- Dekorering av kortet.. Till dessa kort använde jag såkallade brads (metallfigurer med ploppar på baksidan som sticks genom kortet och viks ut på baksidan för att hålla dom på plats) (köpta på Ica Maxi) och pappersblommor (som även dessa fästs med en rund metallplupp) (köpta på Panduro). Håltång behövs för att göra hål att sticka bradsen genom.
Julkort in the making.. 
Julkort 2013 modell 1
Till tomtarna valde jag att göra enkla kort och använde ett lite tjockare papper som jag tyckte var styvt nog att inte behöva kartong under, dessutom är det dubbelsidigt tryck på det.
Julkort 2013 modell 2
Och så hade jag ju ett pingvinkort där material och mönster kom med WOXS issue 207.
Julkort 2013, från WOXS 207. Kuvertet har jag gjort själv då jag råkade förstöra det medföljande..
Och så när det kommer till de speciella papperna jag använt, det ena har jag köpt på Panduro outlet (förra året, men dom lär ha liknande produkter bara med annan design på papperna). Måste säga att jag tycker dom här papperna är KANON, lagom storlek för ett kort och fina designer med tryck på båda sidorna, och hälften av dom har upphöja glittriga motiv. Perfekt att använda till kort !
De orangefärgade papperna köpte jag på Höörs marknad i somras, ett häfte med ganska exklusiva handgjorda papper (rätt så dyra men fick dom snuskigt billigt av en handlare som bara hade detta exemplaret). Färgskalan är gult-orange, men varför skall man tvunget hålla sig till traditionella julfärger ? Jag gillar de upphöjda och guldiga detaljerna på de här papperna :)

Jag tycker alltid det är läskigt att göra slutmonteringen, vare sig det är virkat eller kort som här, för det är ett sånt avgörande moment i det man gör.. Det är liksom "make or break", och jag är alltid rädd för att göra fel och förstöra det jag lagt ner så många timmar på.. Men måste säga att jag blev nöjd med dom här korten :) Nedan är en sammanställning av de färdiga korten, minus det vinröda ljuset och pinvinen som båda finns i sin helhet längre upp :) 

2 kommentarer: